Integrált Önkormányzati Térinformatikai Rendszer
Önkormányzati Hírlevél
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a GISPÁN®-nal kapcsolatos hírekről.
Januárban sikeresen megtörtént az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerünk tanúsító auditja.
Tartalomjegyzék
2005. február

1.

Híreink

Iso audit

2.

Rendezvények

Születésnapi party
Beszámoló az Építéshatósági bemutatóról
Önkormányzati konferenciák a RODIN Kft rendezésében

3.

Újdonságok a GISPÁN-ban

4.

Közeljövőre tervezett fejlesztések

5.

Alrendszerek verziószámai

6.

GISPÁN tipp

 

1. Híreink

ISO audit

Cégünk a január 12-i auditon sikeresen megszerezte az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszer tanúsítványát. Minőségpolitikánkban a legkorszerűbb szoftvertechnológiák alkalmazása, a külső szabályzóknak történő megfelelés, a valós felhasználói igényeket kielégítő alkalmazások fejlesztése, és a felhasználóbarát felületek készítése mellett kiemelt szerepet kap a szabványosított és kellően adminisztrált ügyfélkezelés és a hatékony, korszerű ügyfélszolgálat, támogatás. Szerződéseink sikerességének legfőbb mércéje az, ha a felhasználók széleskörűen használják a rendszereinket. Céljaink, elveink és a siker megvalósítása érdekében a vezetők és munkatársak tevékenységének meghatározója a minőség kell legyen, amit az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti Minőségirányítási Rendszer alkalmazásával biztosítunk.

2. Rendezvények

Születésnapi party

 
Február 10-én ügyfeleinkkel, partnereinkkel együtt ünnepeltük meg cégünk 15. születésnapját. A rendezvénynek a Barabás villa adott otthont, a kellemes helyszín, a programok, és a finom vacsora méltó volt az eseményhez, gondoskodott a felhőtlen szórakozásról. Az ország minden részéből meghívtuk ügyfeleinket, partnereinket, hogy töltsék el ezt az estét cégünkkel. Ezúttal a jókedv volt a főszereplő, ezen az estén mindenki megfeledkezhetett a MIR és a GISPÁN rejtelmeiről.

Nagy Molnár Dávid világbajnok bűvész showműsorával indult a program, aki nem kímélte a vendégeket trükkjei alanyaként felhasználni.

Karig Gábor miután előbújt a varázs-zenedobozból, köszöntőjében néhány szóval bemutatta a cég munkatársait. Mindannyiunknak az ügyfeleink által kevésbé ismert oldala került szóba, ennek megfelelően a bemutatkozások hangvétele kellően könnyedre sikerült.

A vacsora után Maksa Zoltán szórakoztatott minket. Tudásunk nagymértékben gazdagodott számítástechnikai előadásából, majd a legfrissebb hírekről tájékozódtunk a Maksa híradóban.

Születésnapi buli elképzelhetetlen torta nélkül. Nem is kellett rá soká várni kilenc óra tájt megérkezett a hatalmas Rudas&Karig burkolatú torta.

Az elmúlt 15 év alatt most először rendeztünk szakmai előadástól mentes összejövetelt partnereink számára. Aki eljött kétségkívül jól érezte magát. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több résztvevő is úgy búcsúzott, hogy születésnapunkat minden évben szívesen megünnepelné velünk.

Beszámoló az Építéshatósági bemutatóról

A GISPÁN® Építéshatósági alrendszere a változó igények tükrében teljes mértékben megújult. Az új verziót január 25-én a Gispán® Suliban mutattuk be először ügyfeleinknek, azóta több Hivatalban próbaüzemben megkezdték a használatát. A megnövekedett ügyirat mennyiség, és a szigorodó törvényi szabályozás miatt az építéshatósági ügyek digitális nyilvántartása és kezelése lassan nélkülözhetetlenné válik. Az alrendszer fejlesztését az ügyfeleink közt széles körben elvégzett felhasználói igényfelmérések alapján végzetük, törekedve arra hogy az alrendszer a gyakorlati építésügyi hatósági munkához folyamatában illeszkedjen, és a térinformatikailag nyújtható legtöbb segítséget valósítsa meg.

A rendszer olyan képességekkel rendelkezik, mint például a digitálisan rendelkezésre álló dokumentumok ügyhöz csatolása a mellékleteivel együtt, az osztályon keletkező dokumentumok iratgenerálással történő elkészítése, többfajta lehetőség az értesítésre kerülők listájának előkészítéséhez. A KSH által előírt formában és tartalommal vezeti az építési és megszűnési nyilvántartást, a beépített jelentés készítő segítségével a havi és éves KSH statisztikai jelentéseket automatikusan előállítja.

Teljesen integrált működésre képes az iktató alrendszerrel, ez esetben az építéshatósági ügyintézők hozzáférhetnek az Iktatóban kezelt adatokhoz, és felhasználhatják munkájuk során. A beérkezett iktatott iratok az építéshatósági alrendszerben automatikusan megjelennek, a hatósági munka során keletkező dokumentumok, határozatok mellett.

Az alrendszer hatékonyságát növeli a térinformatikai funkcionalitás és a további integrációk, a rendszerben lekérdezhető az adott telekre vonatkozó városrendezési szabályozások összesítője, az Ingatlan nyilvántartásbeli tulajdoni lap, és a Műszaki nyilvántartásbeli adatlap.

Az alrendszert bemutatkozása után pozitív visszajelzések fogadták, az önkormányzatok egyre inkább látják azt, hogy az ügyek korrekt nyomon követése, a határidők pontos kezelése számítógépes nyilvántartás nélkül lehetetlen. Integrált rendszer alkalmazásával pedig számos további segítséget lehet nyerni.

Ha a fenti témákon kívül szeretne valamilyen oktatáson részt venni, kérjük jelezze témaigényét e-mailben, vagy telefonon a Rudas&Karig Kft. (1) 316-0506-os számán.

Önkormányzati konferenciák a RODIN Kft. rendezésében

Cégünk partneri kapcsolatban áll az önkormányzati területen színvonalas szakmai konferenciákat szervező RODIN Kft.-vel.

A következő időszak közigazgatási rendezvényei:

2005. március 1. A házipénztár-kezelés és kifizetés szabályai költségvetési intézményeknél Gubányi Lászlóné
2005. március 3. Szamkó Józsefné költségvetési mesterkurzusa (A Klub) Szamkó Józsefné

3. Újdonságok a GISPÁN®-ban

Bérlemény hasznosítás

 • Ügyiratok tömeges generálásának lehetősége.

Iktató

 • Főszámos és gyűjtőszámos ügy adatlapon iratokat nem csak a tárgyévbe lehet iktatni, hanem előző évi iktatókönyvbe is.
 • Irat adatlap Értesítettek fülén új gombok jelennek meg:
  • Előzmény ügy értesítettek,
  • Aktuális ügy értesítettek,
  • Szomszédok kijelölése,
  • Gyűjtés térképről.
 • Iratminta adatlapon megjelennek az Iratminta és az Al-lekérdezések fülek. Az Iratminta fülön megjelenik a Fő-lekérdezés keret, benne új mezők: Tábla/Nézet, Generálási mód és Where feltétel.
 • Új rendszerparaméterek: ROIA_CSEAL (Csereállomány fájl) és ROIA_IKTENG (Iktatás engedélyezése).

Ingatlanvagyon-kataszter

 • Borító adatlapra felkerült az Ingatlan terület mező.
 • Út összegző (U2) lapon az U09 mezők összegzésének javítása.
 • Intézményi lapokon az N09 és N11 mezők felösszegzése javítható kézzel.
 • Riportokon a Hrsz kibővítésre került Külterület / Belterület jelzésekkel.
 • Intézmény nyomtatványon az N24 mező kód javítása.
 • M lapok, módosítási tételek generálásának átírása.

Vagyon analitika

 • Időszaki értékcsökkenés elszámolás dialógus számításkor figyelembe veszi a szökőévet.
 • Kataszteri jóváhagyás átírása, átvezetése kataszterben történt fejlesztésnek megfelelően.

A kifejlesztett új programverziókat minden követés-támogatási szolgáltatásunkban részt vevő felhasználónk minden további díj vagy költség felszámítása nélkül megkapja.

4. Közeljövőre tervezett GISPÁN® fejlesztések

Ingatlanvagyon-kataszter alrendszer fejlesztése

 • Szorosabb integráció a Vagyon analitikával, melynek keretében áttekintést nyújtunk a Kataszteri adatlapokról a Vagyon analitikai kartonok felé.
 • Különböző listázási funkciók kerülnek beépítésre, ahol a Kataszteri adatok mellett a Vagyon analitikai adatok is megjelennek.

Építéshatósági alrendszer fejlesztése

 • Kiadott engedélyek térképi felvezetése.
 • Bírságnyilvántartás beépítése.
 • Műszaki adatbázis építés a Megszűnési jelentések és Részletező használatbavételi jelentések adattartalma alapján.

Az új funkciók fejlesztési tervét felhasználóink igényei alapján állítjuk össze. Folyamatosan várjuk felhasználóink észrevételeit, javaslatai, igényeit!

5. GISPÁN® alrendszerek verziószámai

Általános funkciókészlet

1.20.04

Ingatlan nyilvántartás

2.57.01

Pályázatkezelés

2.09.01

Keretrendszer

2.07.01

Útnyilvántartás

2.06.00

Bérlemény hasznosítás

2.16.10

Közterület és címnyilvántartás

2.22.00

Építmény műszaki nyilvántartás

2.10.00

Szerzés - elidegenítés

2.10.01

Partner alrendszer

2.58.03

Építéshatóság

2.53.00

Beruházás - karbantartás

2.04.02

Jogosultsági alrendszer

2.08.01

Városrendezés

2.28.00

Ingatlanvagyon-kataszter

2.17.03

Rajzi alrendszer

2.04.00

Zöldterület kataszter

1.01.00

Vagyon analitika

1.26.02

Iktató

1.38.01

Környezetvédelem

1.11.03

Bevételi analitika

2.05.00

Ingatlantörzs

2.14.00

Szabálysértés

2.00.01

Könyvelés

2.07.00

Ha az Ön GISPÁN® rendszerében nem ezek a verziószámok szerepelnek, akkor kérjük jelezze frissítési igényét ügyfélszolgálatunkon.

6. GISPÁN® tipp

Hogyan tudom egy listába gyűjteni a térképen meghatározott tömbbe eső telkeket?

A GISPÁN® térinformatikai funkcióinak része, hogy bármilyen térképi kijelölés alapján le lehet listába gyűjteni a kapcsolódó adatokat. A művelethez a Rajzelem kijelölés eszközeinek megismerésére lesz szükség.
1. A grafikus felületen a ikonnal nyissa meg a Rajzelem kijelölés eszköztárat.
2. Az eszköztáron válassza ki a törtvonal () és a kijelölt területen belül eső elemek () összeállítást:

3. Egérrel rajzolja körbe a tömböt. A törtvonal kezdőpontját, majd a töréspontokat klikkeléssel határozza meg. Ha körbeért a vonal bezáródik, és az összes belülre eső elem automatikusan kijelölődik.

4. Váltson át a szöveges felület ablakába, a listázó űrlaphoz. A Lista / Rajzi szelekcióból lista menüponttal hajtsa végre a listába gyűjtést.

A funkció minden alrendszer minden listázóján működik, abban a listában kell alkalmazni, melyben az éppen szükséges adatok nyilván vannak tartva! Példánkban az Ingatlanvagyon-kataszter I lap listázójában végeztük a gyűjtést, így a listában a kijelölt területen belüli kataszteri nyilvántartásban szereplő ingatlanok láthatóak. Ha a kijelölt területen lévő összes földrészletet szeretnénk legyűjteni, akkor az Ingatlantörzs alrendszer Földrészlet listáján kell végrehajtani a fenti műveletet.

Ezt a tippet az elmúlt időszakban a GISPÁN® ügyfélszolgálathoz érkezett felhasználói kérdések közül választottuk ki.

Készítette: Rudas & Karig Kft.
Elérhetőség és kapcsolatfelvétel: (1) 316-0506, 316-1096, 316-1097
www.rudaskarig.hu

Hírlevél lemondás
Feliratkozás a hírlevélre
Észrevétel, üzenet a szerkesztőnek