Integrált Önkormányzati Térinformatikai Rendszer
Önkormányzati Hírlevél

www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a GISPÁN®-nal kapcsolatos hírekről.
Tartalomjegyzék

2011. április

1. GISPÁN városüzemeltetési megoldás a Debreceni Térinformatikai Konferencián!
2. Siófoki Katasztrófavédelmi Parancsnokságon a GISPÁN Portál megoldását választották
3. Partnereink
  1. GISPÁN® városüzemeltetési megoldás a Debreceni Térinformatikai Konferencián!
A Debreceni Egyetem szervezésében idén május 19-20 között kerül megrendezésre a Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás, amelynek célja az „elmélet és a gyakorlat találkozásának bemutatása”. A konferencia közismerten a korszerű térinformatikai módszereken és technológiákon alapuló gyakorlati megoldások bemutatásának ad otthont. A program kiállítási részén felül érdekes témákban magas színvonalú előadások meghallgatására is lesz lehetőség.

A Rudas & Karig Kft. kiállítóként és szakmai előadóként is képviselteti magát ezen a rangos eseményen.  Előadásunk témájának egy különösen aktuális térinformatikai felhasználást választottunk, amely a mai városok számára nagy kihívást jelent.

Az előadáson és a kiállításunkon is a piacon egyedi megoldásként jelen lévő térinformatikai alapú komplex városüzemeltetési megoldásunkat kívánjuk megismertetni a résztvevőkkel.  A GISPÁN® rendszer széles tevékenységi kört lefedő alrendszerei lehetővé teszik az egyedi tevékenységhez kapcsolódó folyamatok informatikai támogatását. A szakág specifikus alrendszerek teszik könnyen elérhetővé, kezelhetővé az adatokat, természetesen minden téren teljes térinformatikai támogatással.Lényeges elem, hogy minden szakág a saját tevékenységére vonatkozóan elemzéseket végezhet, készíthet az alrendszerekben található széles eszközkészlettel, vagy a műszaki kontrolling funkciót is támogató Oracle BI eszközzel. A városirányítási részben megtalálható kontrolling pedig ezeknek a rész elemeknek a további – egy magasabb szinten történő - elemzését teszi lehetővé.

Jöjjön el, hallgassa meg előadásunkat, látogassa meg kiállításunkat!

Bővebb felvilágosítást kollégánktól kaphat:

Tóth Lajos

kereskedelmi igazgató
E-mail: toth.lajos@rudaskarig.hu
Telefon: +36 30 226 – 9454
  2. Siófoki Katasztrófavédelmi Parancsnokságon a GISPÁN® Portál megoldását választották
Siófok Város Polgármesteri Hivatala és a Katasztrófavédelmi Parancsnokság által megfogalmazott elvárások alapján Rudas & Karig Kft. megoldási javaslata kerül megvalósításra a közeljövőben a parancsnokság hordozható munkaállomásain.

A megfogalmazott elvárások szerint az alkalmazott rendszernek biztosítania kell
 • az önkormányzatnál található alap és szakági térképek elérhetőségét,
 • lehetőséget kell biztosítani a térképeken történő gyors és egyszerű navigálásra,
 • a rendszernek off-line üzemmódban is működőképesnek kell lennie az esetleges bizonytalan mobil hálózati kapcsolatok kiküszöbölése érdekében,
 • lehetőséget kell biztosítani az önkormányzati rendszerhez hasonló adatfrissítésre is.
Az elvárások alapján a GISPÁN® Portál jelenti a megoldást a feladat elvégzésére!

A megoldásunkkal lehetővé válik a következő térképi tartalmak megjelenítése:
 • Telekhatár, helyrajzi szám
 • Épület
 • Közterület név, házszám
 • Burkolat
 • Közművek (telefon, víz, elektromos hálózat, kábeltv, távhő, gáz).

A távoli elérés biztosításával a térképfrissítések is az elvárásoknak megfelelően kerülhetnek megvalósításra így biztosítva a naprakészséget a terepi munkavégzéshez.

A GISPÁN® Portál a GISPÁN® Terra Integrált Önkormányzati Térinformatikai Rendszer Webes kiterjesztése. A rendszer moduljaihoz kapcsolódóan térképi- és adatlekérdező felületet valósít meg. A Portál technológia alkalmazásából adódóan a felhasználói felülete lényegesen egyszerűbb kezelhetőséget és arculatot mutat. A webes felületről elérhető alkalmazás lehetővé teszi, hogy a rendszer adatait kliens szoftverek telepítése nélkül, WEB böngészőn keresztül is elérjék a Polgármesteri Hivatal dolgozói, vagy annak külső intézményei. Bizonyos szabályozott keretek között lehetséges a portál használata akár egy szélesebb lakossági, vállalkozói körben is.

A Portált az alábbi felhasználói célok elérésére fejlesztettük ki:
 • Hivatalon belüli, széles körű, egyszerűen használható GISPÁN® rendszerelérés megvalósítása: A munkaállomásukon „GISPÁN® kliens” alkalmazással nem rendelkező Önkormányzati munkatársak mindennapi munkájának hatékonyabb elősegítésére. A GISPÁN® Portál webes felületen keresztül elérhető minden - erre jogosult - belső hálózatban lévő kliensgépről. A Portál felhasználói felületről elérhető funkcionalitása igazodik az adott Önkormányzatnál üzemelő GISPÁN® rendszer alrendszerei által kínált funkcionalitáshoz. A használható menüpontok függenek a GISPÁN® rendszer alrendszereitől.
 • Internetes publikálás a helyi vállalkozások és a teljes lakosság felé: A nyilvános adatokat és az alaptérkép nyilvános rétegeit a helyi gazdasági szereplők, illetve a lakosok Interneten keresztül érhetik el.
Működési környezet, üzemeltetés
A GISPÁN® Portál nyílt technológiákra épül, biztosítva ezzel a hatékony, ugyanakkor olcsó üzemeltetést. A GISPÁN® Portál felhasználói felületét képező űrlapok és jelentések tetszőleges, PHP technológiát támogató, Windows Webszerveren (Microsoft IIS, Apache…) futnak, amely online, vagy megfelelően replikált offline módon kapcsolódik az Hivatali éles Oracle adatbázis szerverhez, és a webes felületről történő lekérdezésekhez felhasználja annak tárolt adatait. A digitális térképi adatokat, mint kapcsolódó funkciót egy - a Webszerverre telepített - PostgreSQL adatbázis kiszolgálón konfigurált PostGIS alkalmazás szolgáltatja, és a szintén szabad felhasználású UMN MapServer térképi szerver jeleníti meg.

A Portál szerver üzemeltetésére kétféle lehetőség kínálkozik, a GISPÁN® Portál rendszert vagy a Rudas & Karig Kft. vagy az Önkormányzat üzemelteti. A Rudas & Karig Kft. saját, erre a célra kialakított Web Portál szerverén ún. „virtuálhoszt” technológia alkalmazásával biztosítja az adott önkormányzat elérhetőségét. Az Önkormányzat saját Web Portál szerverén biztosítja a portál szolgáltatás elérhetőségét.
  3. Partnereink
 


Óbudai Egyetem
Universitas Budensis

 

Készítette: Rudas & Karig Kft.
Elérhetőség és kapcsolatfelvétel: (1) 316-0506, 316-1096, 316-1097

www.rudaskarig.hu

Hírlevél lemondás
Feliratkozás a hírlevélre
Észrevétel, üzenet a szerkesztőknek