MIR Logó
Integrált Önkormányzati Térinformatikai Rendszer

Önkormányzati Hírlevél

2012. november

Rudas és Karig Kft.
www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu
A digitális térképek házon belüli, illetve széleskörű publikálásához nyílt forráskódú, ingyenes alapszoftverekre épített, webes technológia áll rendelkezésre, melynek bevezetésére különleges akciót hirdetünk!
Tartalomjegyzék

1. Temetői Információs Alrendszer

2. Óvóhely-kataszter

3. Webes térinformatikai megoldás

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Az immár "összevont" rendszerünk GISPÁN® Terra terméke új alrendszerekkel, illetve modulokkal bővült: a más alrendszerektől függetlenül is használható Temetői Információs Rendszerrel, illetve az Óvóhely-kataszterrel, amely a Polgárvédelmi alrendszer szolgáltatásait egészíti ki. Ezeket szeretnénk ebben a levélben röviden bemutatni.

rkra
1. Temetői Információs Alrendszer
Pécsi Köztemető

Az akár önállóan is használható Temetői Információs Alrendszer a temető adminisztrátorainak mindennapi munkáját segíti a halotti főkönyv vezetésének, illetve a megváltások és áthelyezések ügyintézésének támogatásával. Nyilvántartja a parcellákat, sírhelyeket, temetővel kapcsolatba kerülő személyeket (elhunytak, temettetők, megváltók), kezeli a különféle eseményeket (temetés/megváltás/áthelyezés) és mindezt úgy teszi, hogy az adatok bármikor megjeleníthetők térképen, amely - csak úgy, mint a többi adat - webes felületen elérhető.

Temető parcella kezelés Temető sírhely kezelés
2. Óvóhely-kataszer

A Polgárvédelmi Alrendszer részeként létrehoztuk az Óvóhely-katasztert, melynek célja a 37/1995. (IV. 5.) Kormányrendeletben megfogalmazott feltételeknek megfelelő nyilvántartás vezetetése. Ez a modul elősegíti a változtatások gyors felvezetését, a létesítmények és adataik közötti gyors keresést, illetve azok felhasználását.

3. Webes térinformatikai megoldás

A digitális térképek házon belüli, illetve széleskörű publikálásához nyílt forráskódú, ingyenes alapszoftverekre épített, webes technológia áll rendelkezésre, melynek bevezetésére különleges akciót hirdetünk!

A térképek web böngészőben jelennek meg, így a rendszer bevezetése után a lekérdező munkaállomásokon nem kell költséges térképkezelő alapszoftvert üzemeltetni!

Csak ingyenes, nyílt forráskódú (open source) termékeket alkalmazunk a szerver oldalon a térképi lekérdező felhasználók kiszolgálására.

Ezzel a megoldással lehetővé válik a térképi tartalom költségmentes megosztása
a hivatalon belül széles körben, sőt, akár külső partnerek felé is!

A rendszer lekérdező felhasználója megjelenítheti, böngészheti a térképeket, címre, helyrajzi számra kereshet. Kinyomtathatja a térképeket kiválasztott méretarányban és lapméretben, raszteres térképeket, légifotót jeleníthet meg a vektoros térképi rétegek alatt stb. A térképek megváltoztatására azonban nincsen módja.

A kényelmesebb, egyszerűbb térképi áttekinthetőséget szolgálja a gyors rétegkapcsoló és az automatikus, méretarányfüggő megjelenítés lehetősége. Ez utóbbi biztosítja, hogy a szimbólumok a térkép nagyításától függően automatikusan jelenjenek meg, vagy tűnjenek el. (Pl. bizonyos nagyítás esetén az épület alaprajzok ne jelenjenek meg.)

Önmagában a web böngészőben történő térképi megjelenítéshez és a fenti funkciókhoz nem szükséges GISPÁN® kliens sem. Azonban, ha a térképi lekérdező felhasználó számára szöveges GISPÁN® kliens is elérhető – akár hagyományos Oracle kliens-szerver módban, akár e-GISPÁN® rendszerben webes felületen –, akkor a webes térképeken a megszokott GISPÁN® térinformatikai funkciókat is használhatja („mutasd a rajzon”, leválogatás, lista térképre vetítése, adatlap térképről stb.).


mgos

A lekérdező felhasználó számára ebben az esetben sincsen mód a térképek megváltoztatására, de egy külön, saját rétegre felvihet egyszerű vonalas rajzelemeket vagy szövegeket jegyzetként. Ezen adatok a mentésükkor a többi felhasználó számára is láthatóvá válnak. Ez a funkció jól használható térképi hibák, ill. ezek helyesbítési igényének vagy egyéb észrevételeknek jelzésére, akár a terepi munkák során is. Az elmentett jegyzetrétegek a karbantartó munkahelyen megjeleníthetők, és ott a kért módosítások az éles állományokba átvezethetők.


mgos

Reméljük, felkeltettük érdeklődését e megoldásunk iránt!

Kérje részletes tájékoztatónkat!

Kapcsolattartó: Mezőssy Tamás
e-mail: mezossy.tamas@rudaskarig.hu
tel.: +36 1 316-0506


Parntereink
Oracle Autodesk Bentley
Készítette: Rudas & Karig Kft.
Elérhetőség és kapcsolatfelvétel: (1) 316-0506, 316-1096, 316-1097
www.rudaskarig.hu
Hírlevél lemondás
Feliratkozás a hírlevélre
Észrevétel, üzenet a szerkesztőnek