MIR-levél
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a MIR-rel kapcsolatos hírekről. (Hírlevelünket más címre is kérheti, vagy lemondhatja, csak kattintson a megfelelő aláhúzott szavakra.)
 
www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu

Előadásunk Sopronban, a IX. Országos Víziközműves Konferencián.

Tartalomjegyzék
2005. június - III. évfolyam 2. szám  
1. Rövid híreink
  Előadásunk a IX. Országos Víziközmű Konferencián
2. Konferenciák, előadásaink
3. MIR-Suli júniusi foglalkozása
4. Újdonságok a MIR-ben
5. Közeljövőre tervezett MIR fejlesztések
6. MIR Alrendszerek legfrissebb verziói
7. MIR tippek

 Előadásunk a IX. Országos Víziközmű Konferencián

Az Országos Víziközmű Konferencián évek óta részt veszünk és tartunk a partnereink szerint is sikeres, komoly érdeklődésre számottevő előadásokat.

Ez alkalommal a Műszaki Információs Rendszer Internetes megvalósításáról, az ilyen alkalmazás technológiai, technikai hátteréről beszéltünk. Elhangzott, hogy milyen hardver és szoftver komponensekre van szükség a szerver és a felhasználói oldalon. Milyen mobil eszközök rendszerbe állítására van lehetőség, azok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, milyen szolgáltatásokat képesek nyújtani. Kitértünk mind a szöveges, mind pedig a térképi alkalmazás ilyen működtetésének kérdéseire is.

Előadásunkban bemutattuk a MIR internetes változatát, térképkezelését működés közben. Zárási tervet és ezzel összefüggésben kizárt fogyasztók listáját készítettünk Internet böngészőn keresztül.


Előadó:
Porkoláb Zoltán
Rendszermérnök

További információk: Porkoláb Zoltán, Rudas & Karig Kft.

2. Konferenciák, előadásaink

1. HOUG Konferencia, Budapest
2005. 04. 07.

Az előadásunk témaköre: Oracle technológiák alkalmazása a Műszaki Információs Rendszerünkben.

Az előadásunkban bemutattuk, hogy a cégünk, a Rudas & Karig Kft. az Oracle Hivatalos Partnereként milyen, jórészt Oracle eszközökön alapuló megoldást kínál a közmű vállaltok munkájának támogatására.

Előadó:
Molnár László
Vezető fejlesztő


2. Főmérnöki Értekezlet, Budapest
2005. 04. 19.

Az előadásunk témaköre: Térinformatika és Rendszerintegráció.

Előadásunkban ismertettük az általunk megvalósított MIR - SAP Integráció technológiai hátterét, majd élő példán keresztül bemutattuk, hogyan épül fel SAP térképi kapcsolat a MIR-en keresztül.

Előadó:
Molnár László
Vezető fejlesztő


3. Magyar Hidrológiai Társaság szervezeti Konferencia, Tatabánya
2005. 04. 27.

Az előadásunk témaköre: Térinformatika és Rendszerintegráció.

Az ÉDV Rt. Laborvezetőjével karöltve bemutattuk, hogyan működik a laboratóriumaikban a MIR Laboratóriumi alrendszere, milyen eredményeket értünk el a rendszer bevezetése óta, és milyen feladatok állnak még előttünk a rendszer továbbfejlesztése tekintetében.

Előadó:
Molnár László
Vezető fejlesztő


4. GITA Műszaki Térinformatikai Konferencia, Szeged
2005. 05. 12-13.

Az előadásunk témaköre: Közműves, műszaki, térinformatikai adatbázis és információs rendszer - mint a korszerű ügyfélszolgálat eszköze

Előadásunkban néhány valóságos példán keresztül mutattuk be, hogy Műszaki Információs Rendszerünk integráló szerepe hogyan valósul meg a közművállalati  ügyfélszolgálati munka során. Elsőként a Térinformatikai alrendszerünk segítségével a közmű vállalat gazdasági és műszaki információs rendszeréből nyert adatok alapján a fogyasztói tartozásokat jelenítettük meg egy adott szelekció alapján. Ezt követően vízfogyasztási statisztikai elemzéseket végeztünk, majd egy konkrét csőtörés esetén zárási tervet készítettünk, értesítve a vízszolgáltatásból ideiglenesen kizárt fogyasztókat.

Előadó:
Porkoláb Zoltán
Rendszermérnök


5. Laboratóriumi Értekezlet, Miskolc - Lillafüred
2005. 05. 19.

Az előadásunk témaköre: Integrált Műszaki Információs Rendszer

A Laborértekezleten az előadásunkban az Integrált Műszaki Információs rendszerünk újdonságaira helyeztük a hangsúlyt. A technológiai fejlesztéseink ismertetésénél említettük meg a rendszerünk teljes körű, WEB alapú működését, a térképi adatok adatbázisban történő tárolását az Oracle Spatial segítségével, a gépjárműkövető rendszer (GPS) integrációját, és a vezeték nélküli eszközökkel történő rendszerelérés lehetőségeit.

Előadó:
Karig Gábor
Ügyvezető

További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft.

3. MIR-Suli júniusi foglalkozása

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a MIR-Suli következő foglalkozására 2005. június 29-én 10 órától kerül sor.

A foglalkozások célja, hogy partnereink a MIR rendszer használatában nagyobb jártasságot szerezve, az újdonságokkal vagy a napi munkában még nem használt lehetőségekkel megismerkedve, azokat begyakorolva, munkájuk során nagyobb hatékonysággal tudják használni a rendszert. A foglalkozások alkalmával lehetőséget biztosítunk a hallottak azonnali kipróbálására, gyakorlására és hallgatóink kérdéseinek megvitatására is. Így a foglalkozás konzultációként is működik. Külön hasznos, hogy ilyenkor a jelenlévők megismerhetik a másoknál felmerült problémákat, és azok megoldásait is.

A foglalkozások végén külön lehetőséget biztosítunk a megjelenteknek, hogy az adott témával, a rendszerrel kapcsolatos újabb fejlesztési, módosítási igényeket vessenek fel a fejlesztők számára.

A júniusi foglalkozás témaköre az Integrált Műszaki Információs Rendszerünk általános funkcionalitásának bemutatása.

A tervezett tematika a következő:

 • Oszlopsorrend és oszlopszélesség beállítása,
 • Oszloprend elmentése, visszatöltése,
 • Egyszerű és összetett rendezés,
 • Egyszerű és összetett szűrés,
 • Szűrők elmentése, visszatöltése, alapértelmezett szűrő,
 • Elmentett szűrő módosítása (a haladó fül),
 • Statisztikai műveletek,
 • Listázó űrlapok tartalmának exportálása.

A MIR-Suli foglalkozások minden, a követés-támogatás szolgáltatásunkat igénybe vevő partnerünk munkatársai számára ingyenes, csupán előzetes jelentkezést kérünk az oktatótermi férőhelyek és a szintén ingyenes büfé ebéd biztosítása érdekében.


 Időpont:


 2005. június 29. szerda, 10.00-14.30

 Helyszín: 
 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, KSZKI oktatóterem: Budapest III. kerület, Folyamőr u. 22. III. em.

 Megközelítés: 
 Gépkocsival:
 • Az Árpád-híd budai hídfőjétől a Szentendrei úton kifelé, majd a Szentendrei útról a Bogdáni útra lekanyarodva. (Az épület környékén bőven található ingyenes parkolóhely.)

 Tömegközlekedéssel:

 • A Szentendrei HÉV vonalán a Filatorigát megállótól gyalog néhány perc.
  (A felújítási munkálatok miatt a HÉV helyett HÉV-pótló autóbuszok közlekednek)
 • 6-os, 86-os autóbusszal a Bogdáni úti megállóhelytől gyalog néhány perc.


 Előadó: 


 Molnár László, témavezető - Vezető fejlesztő


 Étkezés: 


 Büfé ebéd, kávé, üdítő.

 Részvételi díj: 


 • Követési-támogatási szolgáltatásunkban résztvevő partnereink számára ingyenes
 • Követési-támogatási szolgáltatásunkban nem regisztrált partnereinknek 35.000,- Ft/fő + ÁFA


További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft.

4. Újdonságok a MIR-ben

Labor alrendszer
 • Egyedi határérték érvényességének lezárása javítva. (ÉDV Rt. 2147)
 • A mintavételi helyek eredményei listázón a mintavétel nem napra, hanem percre pontosan jelenik meg. (FV Rt. 2237) 
 • Módosított jegyzőkönyv kiadás javítása FV Rt. 2046)
 • Vizsgált paraméter neve 40 helyett immár 60 karakter hosszú lehet. (PV Rt. 2362)
 • Mintásüveg etiketten keretezve jelennek meg azok a besorolás kódok, amelyek a RVLB_CIMKE_KERET rendszerparaméterben felsorolásra kerültek. (FV Rt. 2236)
 • 2005.03.26-tól a 201/2001 Kormányrendeletet módosította a 47/2005 (III.11.) Kormányrendelet, így a vizsgálati jegyzőkönyvön úgy kellene megjelennie a jelmagyarázatoknak, hogy a 2005.03.25-ig érkeztetett minták esetén az eddigi megjegyzések, míg a 2005.03.26-tól érkeztetett jegyzőkönyvek esetén az alábbi megjegyzéseknek kell megjelennie! (DRV Rt. 2359)

  • Minta minősítésében:

   "A 47/2005 (III.11.) Kormányrendelettel módosított 201/2001.Kormányrendelet szerint a vízminta a vizsgált jellemzők alapján *" (* lehet kifogásolt, ivóvízre nem alkalmas vagy nem kifogásolt)


  • Jelmagyarázatban:

   Nincs jel- határértéken belüli, megfelelő érték; (+) határértéken túllépő érték a 47/2005 (III.11.) Kormányrendelettel módosított 201/2001.Kormányrenedelet C,D,E táblázata szerint;(*) határértéken túllépő érték a 47/2005 (III.11.)  Kormányrendelettel módosított 201/2001.Kormányrenedelet A,B táblázata szerint."


 • Minősítés összesítő településenként jelentés javítása és fejlesztése úgy, hogy a települések adatai után egy összesítő lapot is generáljon. (FVM Rt. 2357, 2450)
 • A listázó űrlapokon a keresések során előfordulhatott, hogy egy hosszabb keresési feltétel nem fért el a mezőben. Javítottuk.
 • DMRV Rt. egymintás jegyzőkönyvön:
  Ha nincsen minősítés, akkor ne jelenjen meg a jegyzőkönyvön a minősítés helyett egy "–" jel. (DMRV Rt. 2192)
  megjelenik a megrendelő címe is. (DMRV Rt. 2309)
  DMRV Rt. egymintás jegyzőkönyvön a nyomtatvány azonosítószáma megjelenik a lábléc bal szélén, a számot a RVLB_JK_EM_NYSZ rendszerparaméter tartalmazza. (DMRV Rt. 2309)
  Ha nem történik jegyzőkönyv kiadás, akkor az RVLB_JK_NEM_KIADAS rendszerparaméterben tárolt szöveg megjelenik a jegyzőkönyvszám mögött. Így a még nem kiadott nyomtatások elkülöníthetők a kiadottól). (DMRV Rt. 1819)
  Szövegek és keretek javítása a minta átvételi jegyzőkönyvön. (DMRV Rt. 2195)
 • ÉDV Rt. több mintás jegyzőkönyvön ha a nyomtatandó minták fejlécadatai nem azonosak fejlécadatok nem (pl.: a minták eltérő vizsgálati célokra vonatkoznak), akkor nem jelenik meg a fejléc rész és hibaüzenet kap a felhasználó. (ÉDV Rt. 2009) (2229)
 • Az eredményhez tárolt mérési bizonytalanságot jelenítik meg a vizsgálati jegyzőkönyvek. (DMRV Rt. 2223)
 • FV Rt. vizsgálati jegyzőkönyvön a NAT akkreditáció szövege javítva. (FV Rt. 2214)
 • Mérési bizonytalanság kijelzés javítása, a mérési bizonytalanságot a rendszer a mintához eltárolja. (DMRV Rt. 2223)
 • Vizsgálat rendelése mintához másik mintáról funkció esetén a program az aktuális év mintáit és az aktuális labort veszi figyelembe a mikor a kapcsolódó mintát keresi. Ha a keresés nem egyértelmű eredményt ad, akkor a program hibaüzenetet jelenít meg. (Édv Rt. 2013)
 • Jegyzőkönyv listázó űrlapon a segítő üzenetek javítása, oszlopok rendezése.
 • Vizsgálat listázó űrlapon az oszlopsorrend és szélesség beállításainak és elmentésének javítása. (FV Rt. 1140)
 • Minta hivatkozási jele mező 40 karakter széles lett.
 • Tömeges kijelölés funkció javítása. (FV Rt. 2127)
 • BMV Rt. egymintás vizsgálati jegyzőkönyvön:
  ha nincsen minősítés, vagy egy vizsgálatnak nincsen mértékegysége akkor annak helyén "-" jel jelent meg, most üresen marad a helye. (BMV Rt. 2235)
  Vizsgálat akkreditáltságának jelzése módosítva. (BMV Rt. 2281)
 • PV Rt. egymintás vizsgálati jegyzőkönyvön:
  Fejlécben a szövegek módosítása
  Mértékegység oszlopot szélesebb állítottuk és balra csúsztattuk a az eredmény oszlop rovására
  A szabályok beljebb kezdődnek és több helyük
  Lap alján a dátum hely betűmérete azonos lett az aláírókkal.
  Átlagminta esetén a mintavétel dátuma -tól, -ig mögött az óra/perc csak akkor jelenik meg, ha azonos napon van a két dátum.
  Szennyvizes labor esetén az FO-21-011-01, ivóvizesnél az FO-21-024-02 nyomtatványszám jelenik meg.
 • ÉDV Rt. többmintás szennyvizes jegyzőkönyvön a külső mintavétel kezelése javítva.
 • A vizsgálat státuszának módosítást végző felhasználó azonosítóját és a változás időpontját a rendszer könyveli és a listázó űrlapon megjeleníti.
 • Több mintás álló és fekvő formátumú és a több soros valamint több oszlopos vizsgálati jegyzőkönyv:
  RVLB_JK_TMA_NYSZ ill. RVLB_JK_TMF_NYSZ rendszerparaméterben tárolt nyomtatvány azonosító a láblécben megjelenik.
  Ha nem kiadás történik, akkor az RVLB_JK_NEM_KIADAS rendszerparaméterben tárolt szöveg megjelenik a jegyzőkönyvön a jegyzőkönyvszám mögött, így a még nem kiadott nyomtatások elkülöníthetők a kiadottól.
 • Több mintás, oszlopos jegyzőkönyv
 • Bal és jobb oldali logo megjelenítése
 • Adatelemzés elérhető az alrendszerből egy új menüponton keresztül.
 • Ha a felhasználó üzemeltető (nem labor) szervezeti egységgel lép be a labor alrendszerbe, és így vesz fel mintavételi helyet, akkor azt csak úgy tudja elmenteni, ha megadott egy megfelelő kapcsolódó műszaki objektumot is.
 • Vizsgáltok listázó űrlapon alapértelmezetten név szerint jelennek meg a vizsgáltok.
 • Vizsgált paraméter listázó űrlapon alapértelmezetten név szerint jelennek meg a pereméterek.
 • Vizsgált paraméter neve az eddigi 40 helyett 60 karakter hosszú lehet.
 • Az RVLB_ADMIN és RVLB_MINTAIKT (üz. szerv. egységes) jogokkal lehet mintát létrehozni és módosítani, míg az RVLB_MEGT, RVLB_LABMUNK és RVLB_ERD jogokkal csak megtekintésre hívhatjuk fel a minta adatlapot.
 • Akkreditáció megújítása mező csak I és N értéket fogad el. A két lehetséges érték választásra megjelenik ha a felhasználó más értéket ad meg.
 • FV Rt. és DRV Rt. egymintás jegyzőkönyvein a megjegyzések kezelésének módosítása.


Rajzi, térinformatikai alrendszer
 • Áttekintő térkép rajzfajta létrehozás javítása, hogy ne rajzfajta csoport legyen.
 • Menü megjelenítés javítása.
 • Új szimbólum létrehozása előtt a szülő rajzfajta mentésének kikényszerítése.
 • Promptokon "*" választás jel feltüntetése.
 • Alapértelmezett szűrőfeltétel használata.
 • Törlés javítása.
 • Előforduló értékek megjelenítése helyett rajz választás
 • Rajz választás szűrőfeltétel a rajzkezelőnek megfelelően.
 • Szennyvíz szintzászlók konverziójának javítása.
 • Szennyvíz befolyási szint zászlók konverziójának javítása.
 • Ivóvíz szintzászlók konverziójának javítása.
 • Ivóvíz csőtető zászlók konverziójának javítása.
 • Szennyvíz befolyási szint zászlók rétegnév javítása.
 • Map visszamentés és zárolás javítása.
 • Területek abc szerinti megjelenítése.
 • Geoeasy koordináta importnál kis/nagy betű megkülönböztetés megszüntetése.
 • Kiegészítő szimbólum felvitel javítása.


Munkalap és karbantartás alrendszer
 • A jelentéstétel adatlap mentés javítása, felesleges megerősítés kérés törlése
 •  A munkalapon a felvitel dátuma kötelezően kitöltendő lett.
 • RVMK_RVLB_KAPCS rendszerparaméter szabályozza, hogy a munkalapokhoz vízminőségi minták felvehetők-e, de a felhasználó számára csak akkor jelennek meg a munkalapon a minták, ha ha Labor szervezeti egységbe lépett be
 • A listázó űrlapokon a keresések során előfordulhatott, hogy egy hosszabb keresési feltétel nem fért el a mezőben. Javítottuk.


Adatelemző alrendszer
 • Átadó és átvevő szervezeti egység és partner szerepelhet szűrési és csoportosítási szempontként.

Energia alrendszer

 • Kódtábla kezelés optimalizálása.
 • Adatelemzés elérhető az alrendszerből egy új menüponton keresztül.
 • A listázó űrlapokon a keresések során előfordulhatott, hogy egy hosszabb keresési feltétel nem fért el a mezőben. Javítottuk.

Termelés alrendszer

 • A mérési hely listázó űrlap csak az RVVT_X_ADATMEGT vagy RVVT_MEGT vagy RVVT_ADMIN jog birtokában lehetséges.
 • Adatelemzés elérhető az alrendszerből egy új menüponton keresztül.
 • A listázó űrlapokon a keresések során előfordulhatott, hogy egy hosszabb keresési feltétel nem fért el a mezőben. Javítottuk.
 • Oszlopbeállítás, elmentés, visszatöltés javítása.

Műszaki Objektum Nyilvántartó Alrendszer

 • Adatelemzés elérhető az alrendszerből egy új menüponton keresztül.
 • A listázó űrlapokon a keresések során előfordulhatott, hogy egy hosszabb keresési feltétel nem fért el a mezőben. Javítottuk.
 • Oszlopbeállítás, elmentés, visszatöltés javítása.

Ha bármelyik új funkcióval kapcsolatban kérdése vagy észrevétele van, kérjük, hívja az (1) 316-0506 telefonszámon hot-line szolgálatunkat, vagy küldjön e-mailt a mail@rudaskarig.hu címre. Az egyes alrendszerek és verziók újdonságait részletesen ügyfélszolgálati portálunkon is megtekintheti.

5. Közeljövőre tervezett MIR fejlesztések

 • Energia alrendszer új verziója.
 • Termelés alrendszer bővítése a következő területeken: beépített mérő nyilvántartás, mérőállások rögzítése, mérőcserék követése.
 • Labor alrendszerben kockázati pontok és beavatkozási határértékek kezelése.
 • Gépjármű nyomkövető rendszer funkcionalitásának bővítése.

Várjuk követési és támogatási szolgáltatásunkban részt vevő felhasználóink véleményét és javaslatait az új funkciókkal kapcsolatban. Kérjük, hívja az (1) 316-0506 telefonszámon hot-line szolgálatunkat, vagy küldjön e-mailt a mail@rudaskarig.hu címre.

6. MIR Alrendszerek legfrissebb verziói
Műszaki objektum nyilvántartó alrendszer 2.29.14.
Termelési és szolgáltatási adatok alrendszer 1.33.17.
Labor alrendszer 1.51.43.
Munkalap és karbantartás alrendszer 1.03.26.
Energia alrendszer 1.25.02.
Környezetvédelmi alrendszer 1.04.04.
Adatelemző alrendszer 1.01.12.
Térinformatikai alrendszer 2.05.02.
Bentley térképkezelő alrendszer 2.05.00.
Autodesk Map térképkezelő alrendszer 2.01.01.
Autodesk MapGuide térképkezelő alrendszer 2.01.05.

Ha az Ön MIR rendszerében nem ezek a verziószámok szerepelnek, akkor kérjük, hívja hot-line szolgálatunkat az (1) 316-0506 telefonszámon, vagy küldjön e-mailt a mail@rudaskarig.hu címre.

7. MIR tippek
 
Mit jelentenek a listázó űrlap fejlécében megjelenő, zárójelben lévő betűk?

Az űrlap címsorában az űrlap megnevezése mellett néhány állapotjelző látható, melyek jelentése a következő:

Állapotjel

Jelentés

A

A listázó űrlapon rendszer által beállított alapértelmezett Szűrő van alkalmazva, amely felhasználó által nem módosítható.

F

A listázó űrlapon olyan rendszer által beállított alapértelmezett Szűrő van alkalmazva, amely felhasználó által beállított másik alapértelmezett Szűrővel felülírható.

f

A listázó űrlapon felhasználó által beállított Szűrő van alkalmazva.

B

A listázó űrlapon rendszer által beállított alapértelmezett Kis és nagybetű megkülönböztetés van alkalmazva.

b

A listázó űrlapon felhasználó által beállított Kis és nagybetű megkülönböztetés van alkalmazva.

K

A listázó űrlapon rendszer által beállított alapértelmezett Szűrő kombinálás van alkalmazva.

k

A listázó űrlapon felhasználó által beállított Szűrő kombinálás van alkalmazva.

R

A listázó űrlapon rendszer által beállított alapértelmezett Rendezés van alkalmazva.

r

A listázó űrlapon felhasználó által beállított Rendezés van alkalmazva.

o

A listázó űrlapon felhasználó által beállított Oszlopbeállítás van alkalmazva.

s

A listázó űrlapon felhasználó által beállított olyan Oszlopbeállítás van alkalmazva, ahol az oszlopok sorrendjében változtatás van.

 
 
 
Listázó űrlapon kereséskor hogy lehet az utoljára megadott szűrési feltételt visszahozni?
 
Ha az előbb megadott és végrehajtott szűrési feltételt kívánjuk ismét visszahozni a listázó űrlapra, akkor az F7 billentyű megnyomása után, (szűrőfeltétel megadása) ismételten nyomjuk meg  az F7 billentyűt.
 

Ezt a rovatunkat az elmúlt időszakban a MIR hot-line szolgálathoz érkezett, vélhetően közérdeklődésre is számot tartó kérdések alapján állítottuk össze.