MIR-levél
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a MIR-rel kapcsolatos hírekről. (Hírlevelünket más címre is kérheti, vagy lemondhatja, csak kattintson a megfelelő aláhúzott szavakra.)
 
www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu

Előadásunk az Ökotech szakkiállításon. 

Tartalomjegyzék
2005. október - III. évfolyam 4. szám  
1. Meghívó
  EPANET Rendszer-integráció: a MIR funkcionalitásának bővítési tervezete

Tisztelettel meghívjuk Önt az Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállításon tartandó szakmai előadásunkra.

2. Hálózatszámítás a Műszaki Információs Rendszerben
3. MIR-Suli tervezett foglalkozása:
A Rajzi és térinformatikai alrendszer

EPANET Rendszerintegráció: A MIR funkcionalitásának bővítési tervezete.

Eleget téve az ügyfeleink kérésének, a közeljövőben tervezzük a MIR rendszerbe integrálni az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal EPANET 2 nevű Hálózatszámító alkalmazását. A szoftver funkcionalitását széleskörűen kihasználhatják a Közmű Vállalatok mérnökei.
A rendszerintegráció előnyeiről és technikai részleteiről a hírlevelünk második fejezet számol be.

További információ: Hidvégi Miklós, Rudas & Karig Kft.

 Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Önt az Ökotech Nemzetközi környezetvédelmi és kommunális szakkiállításon tartandó szakmai előadásunkra.
2005. 10. 11. 14.20

Az Ökotech szakkiállításon Az egészséges ivóvíz témakörén belül tartunk előadást "Laboratóriumi Információs Rendszer szerepe az egészséges vezetékes vízszolgáltatásban" címmel. Előadásunkon a Műszaki Információs Rendszer Labor alrendszerének a funkcionalitását mutatjuk be, az ivóvíz szolgáltatás minőségének biztosítása szemszögéből.

Szervező: Víz- és Csatornaművek Országos Szakmai Szövetsége Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, B pavilon, Médiaterem

Előadó: Molnár László Vezető fejlesztő

További információ: Molnár László, Rudas & Karig Kft.

2. Hálózatszámítás a Műszaki Információs Rendszerben
 

A MIR egy folyamatban lévő szoftverintegrációs rendszerfejlesztésnek köszönhetően lehetőséget nyújthat a felhasználók számára az EPANET 2.0 integrált használatára.

Mi is az az EPANET?

Az EPANET az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal szoftverfejlesztői által megtervezett szoftver, amely a nyomás alatt levő vezetékhálózat hidraulikus és vízminőségi viselkedését szimulálja egy megadott időtartományra nézve. A hálózat vezetékeket, csomópontokat, szivattyúkat, elzáró szerelvényeket valamint tárolókat tartalmazhat. Az EPANET figyeli és követi az víz áramlását a vezetékekben, a nyomást a csomópontokban, a tárolók vízszintjét, valamint a vegyi anyagok koncentrációját a hálózatban egy előre definiált időtartományra vetítve, illetve diszkrét időpontokra bontva. A program segítségével szimulálható a víz tartózkodási ideje valamint a források részvétele a hálózatban.


Az EPANET eredeti kezelőfelülete

A MIR és az EPANET integrált működése.

A modellezés számára szükséges bemeneti adatokat három forrásból állítja elő a Műszaki Információs Rendszer. A hálózatra vonatkozó információkat a Műszaki objektum nyilvántartásból és a Térinformatika alrendszerből, a tárolókkal, betáplálási pontokkal kapcsolatos állapotadatokat és a mért nyomásokat a Termelés alrendszerből, a fogyasztásra vonatkozó információkat Víz- és csatornadíj elszámolási modulból.
A bemeneti adatok előállításának első lépésében ki kell jelölni a szimulálandó hálózatrészt. A Termelés alrendszerben minden műszaki objektumhoz, így a nyomásmérőkhöz, tárolókhoz, betáplálási pontokhoz is mérési helyek rendelhetők. A Műszaki Információs Rendszer megkeresi a kijelölt hálózatrészen belüli nyomásmérő, tároló stb. objektumokat és az ezekhez tartozó mérési adatokat átadja az EPANET számára.
A modellezés eredményeként létrejövő adatokat (vízáramot, csomóponti nyomásokat stb.) a Termelés alrendszerben a műszaki objektumokhoz (vezetékek és csomópontok) kapcsolt mérési helyekre rögzíti. Ezáltal a Termelés alrendszerben rendelkezésre álló adatmegjelenítési módszerek használhatók az eredmények vizsgálatához.
A modellezést végző mérnök a numerikus és grafikus formában megjelenített eredményeket értékeli, esetleg a bemenő paraméterek módosításával újabb számítást végez, mindaddig, míg a vizsgálat kitűzött célját el nem érte.

A MIR további fejlesztéseken megy keresztül és reményeink szerint a hasonló rendszerintegrációs törekvéseink el fogják nyerni a rendszert intenzíven használó ügyfeleink elégedettségét. Számunkra ez a munkánk legnagyobb elismerése.

További információk: Hidvégi Miklós, Rudas & Karig Kft.

3. MIR-Suli októberi foglalkozása
 

Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a MIR-Suli következő foglalkozására  2005. október 26-án 10 órától kerül sor.

A foglalkozások célja, hogy partnereink a MIR rendszer használatában nagyobb jártasságot szerezve, az újdonságokkal vagy a napi munkában még nem használt lehetőségekkel megismerkedve, azokat begyakorolva, munkájuk során nagyobb hatékonysággal tudják használni a rendszert. A foglalkozások alkalmával lehetőséget biztosítunk a hallottak azonnali kipróbálására, gyakorlására és hallgatóink kérdéseinek megvitatására is. Így a foglalkozás konzultációként is működik. Külön hasznos, hogy ilyenkor a jelenlévők megismerhetik a másoknál felmerült problémákat, és azok megoldásait is.

A foglalkozások végén külön lehetőséget biztosítunk a megjelenteknek, hogy az adott témával, a rendszerrel kapcsolatos újabb fejlesztési, módosítási igényeket vessenek fel a fejlesztők számára.

A szeptemberi foglalkozás témaköre: Rajzi és Térinformatikai alrendszer, térképkezelés, szerkesztés.

A Rajzi és Térinformatikai alrendszerünk - igazodva az ügyfeleink szolgáltatási célterületeinek folytonosan változó képéhez - állandó karbantartást, szerkesztést igényel. Foglalkozásunkon bemutatjuk a Rajzi és Térinformatikai alrendszerünk általános funkcionalitását, valamint a rendszerünkbe integrált térinformatikai megoldásokra szeretnénk fókuszálni.

A "MIR-Suli" foglalkozások minden, a követés-támogatás szolgáltatásunkat igénybe vevő partnerünk munkatársai számára ingyenes, csupán előzetes jelentkezést kérünk az oktatótermi férőhelyek és a szintén ingyenes büfé ebéd biztosítása érdekében.
Jelentkezni lehet Molnár László Vezető fejlesztőnél, telefonszám 06-1/316-0506.


 Időpont:


 2005. október 26. szerda, 10.00-14.30

 Helyszín: 
 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, KSZKI oktatóterem: Budapest III. kerület, Folyamőr u. 22. III. em.

 Megközelítés: 
 Gépkocsival:
  • Az Árpád-híd budai hídfőjétől a Szentendrei úton kifelé, majd a Szentendrei útról a Bogdáni útra lekanyarodva. (Az épület környékén bőven található ingyenes parkolóhely.)

 Tömegközlekedéssel:

  • A Szentendrei HÉV vonalán a Filatorigát megállótól gyalog néhány perc.
    (A felújítási munkálatok miatt a HÉV helyett HÉV-pótló autóbuszok közlekednek)
  • 6-os, 86-os autóbusszal a Bogdáni úti megállóhelytől gyalog néhány perc.


 Előadó: 


 Rácz Szabolcs, Kirendeltség vezető - Vezető fejlesztő


 Étkezés: 


 Büfé ebéd, kávé, üdítő.

 Részvételi díj: 


  • Követési-támogatási szolgáltatásunkban résztvevő partnereink számára ingyenes
  • Követési-támogatási szolgáltatásunkban nem regisztrált partnereinknek 35.000,- Ft/fő + ÁFA


További információk: Rácz Szabolcs, Rudas & Karig Kft.