MIR-levél
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a MIR-rel kapcsolatos hírekről. (Hírlevelünket más címre is kérheti, vagy lemondhatja, csak kattintson a megfelelő aláhúzott szavakra.)
 
www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu
Új MIR alrendszerek éles indulása a Debreceni Vízműnél és Mivíz Kft-nél
1. Mir Suli
  Labor alapok
  Labor, adatelemző
Jelentkezés az oktatásra
2. Debreceni
bevezetés
3. Miskolci bevezetés
4. MIR újdonságok
MIR Sulik

A Labor alrendszer használata kezdő MIR felhasználóknak
  • MIR alapfunkcionalitás: Szűrések, rendezések, kimenetek készítés
  • Törzsadatok
  • Mintaiktatás, eredményrögzítés
  • Eredmények jóváhagyása
  • Minták lezárása
  • Jegyzőkönyvek készítése, kiadása 

Időpont: 2010. február 18. csütörtök 10 óra
Előadó: Balogh Sámuel Informatikai tanácsadó
Az oktatás helyszíne: Rudas & Karig Kft. oktatóterme: Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 5. I. emelet


Lekérdezések, kimutatások készítése a MIR Labor alrendszerben a MIR Oracle BI alapú adatelemző és adatbányász eszközével
  • A Discoverer felépítése
  • Lekérdezések készítése a Discoverer Plus alkalmazással
  • Diagrammok készítése
  • Lekérdezések megjelenítése a Discoverer Viewer eszközzel

A részvételt azon felhasználóinknak ajánljuk, akik tapasztalattal rendelkeznek a Labor alrendszer használatában, ismerik az elemek közti kapcsolatokat.

Időpont:
2010. február 25. csütörtök 10 óra

Előadó: Balogh Sámuel Informatikai tanácsadó
Az oktatás helyszíne: Rudas & Karig Kft. oktatóterme: Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 5. I. emelet

Az oktatásokra előzetes bejelentkezés szükséges!
Kérjük, mielőbb jelezze részvételi igényét e-mailben vagy központi telefonszámunkon (1/316-0506), a rendelkezésre álló helyeket a jelentkezések beérkezési sorrendjében töltjük fel! A MIR-Suli foglalkozások minden, a követés-támogatás szolgáltatásunkat igénybe vevő partnerünk munkatársai számára ingyenes.
További információk: Balogh Sámuel, Rudas & Karig Kft.
2. MIR bevezetés a Debreceni Vízmű Zrt-nél
A Debreceni Vízmű Zrt. vezetése 2009. év elején pályázatot írt ki a  Központi Laboratórium  részére egy korszerű számítógépes adatrögzítő és feldolgozó rendszer beszerzésére.

A pályázati követelmények között szerepelt, hogy a rendszer legyen:
 • egyszerűen kezelhető
 • jól dokumentált
 • a követés és támogatás lehetősége biztosított
 • a kor informatikai kihívásának megfelelő
 • a felhasználói licencek legyenek rugalmasan bővíthetőek
 • a pályázó  rendelkezzen megfelelő referenciákkal
A pályázatot az akkreditált vízmű laborok területén nagy tapasztalattal rendelkező Rudas & Karig Kft. nyerte.

A műszaki feltételek biztosítása és a rendszer feltelepítése után megtartották a felhasználók első  helyszíni oktatását, sor került a rendszer gyakorlati megismerésére, az adatbázis, feltöltésére, javítására.A laboratórium  a rendszergazdai feladatok ellátásával Kocsis Róbertet bízta meg. A Rudas & Karig Kft. megtartotta a további oktatásokat, folyamatos kapcsolatot tart velünk, nagy türelemmel és hozzáértéssel segíti a betanulási folyamatot, a felmerülő problémák megoldását. Jelen volt a tesztüzem indulásánál, haladéktalanul igyekszik megoldani fejlesztési javaslatainkat.A laboratórium egyre több munkatársa készség szinten használja a rendszert, pontosítja az adatbázisokat és pozitívumként éli meg munkájában az új  MIR labor alrendszer használatát. Előnye, hogy biztosítani fogja a Zrt. illetékes szervezeti egységei számára a megtekintő jogosultságot, a törzsadatok folyamatos karbantartását. A Zrt. fejlesztési lehetőségei között szerepel további alrendszerek alkalmazása, amelyek csatlakoztathatók a labor alrendszerrel.


Köszönjük Rudas & Karig Kft.,

Dr. Harangi Jánosné

laboratóriumvezető
További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft.
3. MIR Munkalap és karbantarás alrendszer bevezetése a Mivíz Kft-nél
A MIVÍZ Kft. mindennapos munkája során 2001. óta használja a Rudas & Karig Kft. Műszaki információs rendszerének több modulját, melyek együttműködve a gazdasági folyamatokat lekezelő LIBRA6i információs rendszerrel nagy segítséget nyújtanak a vállalati célok megvalósításában.

Az előzetes egyeztetéseket követő ajánlatkérés -adás alapján 2009. október 12-én került sor a két cég közötti szerződéskötésre, mely szerint a Rudas & Karig Kft. vállalta egy további MIR modul, a Munkalap- és karbantartás alrendszer szállítását, és annak sikeres bevezetéséhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtását.

A projekt első fázisában végrehajtott helyzetfelmérést követően véglegesítésre került a bevezetés ütemterve és megkezdődött a teszt környezet kialakításával kapcsolatos feladatsor végrehajtása. A rendszer-paraméterezések elvégzése és a teszt-felhasználók jogosultságainak beállítása után a kialakított teszt adatbázison került sor a kulcsfelhasználók oktatására.

A tesztelés során szerzett tapasztalatok birtokában kezdeményezett felhasználói észrevételek és módosítási javaslatok alapján a rendszer szállítója a szükséges finomhangolási feladatokat elvégezte, majd telepítette az éles rendszert.


Az éles indulásra 2010. január 1-én került sor, ekkor kezdődött meg a rendszer éles próbaüzeme, melynek során a kezdeti használatot a Rudas & Karig Kft. munkatársai mindvégig folyamatosan támogatták.

A bevezetési projekt lezárására a 2010. január 14-i projektzáró értekezleten került sor, ahol a felek közösen értékelték a bevezetés tapasztalatait és megállapodtak a további együttműködés feltételeiben.

A projekt végrehajtása során a Rudas & Karig Kft. tevékenységével minden tekintetben elégedettek voltunk, a Munkalap- és karbantartás alrendszer bevezetése az ígért terjedelemben és színvonalon valósult meg.Gyulai László
műszaki osztályvezető

További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft.

4. MIR újdonságok
Labor alrendszer 3.00.07. verzió újdonságai
 • Mintaár összesítő: Az új funkciónak köszönhetően, a felhasználók kimutatásokat készíthetnek az adott időszakban egy adott megrendelő számára vizsgált minták költségéről külön-külön vagy összesítve.
 • Akkreditált mintavétel kezelése: "Mintavétel akkreditált" névvel új mező került a minta adatlapra. A kapcsoló I/N állásával jelölhető, hogy az adott minta vétele akkreditált módon történt-e, függetlenül attól, hogy a labor vagy a mintát vevő külső megrendelő rendelkezik-e az adott típusú minta vételére vonatkozó akkreditálással.
 • Munkaszám öröklése: Rendszerparaméterrel beállítható, hogy a munkaszám a mintavételi helyen kitöltött alapértelmezésből, vagy az ugyanazon mintavételi helyről származó előző mintánál felvett munkaszám alapján kerüljön automatikusan kitöltésre.
 • Vizsgálatcsoport több laborhoz rendelése: Az új funkciónak köszönhetően minden egyes vizsgálatcsoport immár több laboratóriumhoz is hozzákapcsolható.
 • Alapértelmezett megrendelő a mintavételi hely adatlapon: A többi alapértelmezéshez hasonlóan már a megrendelő is kiválasztható egy mintavételi helyhez alapértelmezettként.
 • Mintaszám kiosztás: Rendszerparaméterből lehet szabályozni, hogy a minta mely státuszváltásnál kapjon mintaszámot.
 • Ütemezett minták vizsgálat alá helyezése: Ütemezett mintastátusz használata esetén, ha beérkezik egy olyan minta a laborba, mely nem szerepel az előzőleg ütemezett minták között, akkor azt azonnal vizsgálat alatti státuszba lehet helyezni, a mintavétel alatt státusz kihagyásával. Ez a funkció egy rendszerparaméterrel kapcsolható be.
 • Automatikus kézi mintaszám kiosztás: Rendszerparaméterben beállítható, hogy kézi mintaszám kiosztás esetén a program automatikusan ajánlja fel a  soron következő mintaszámot, amit a felhasználó vagy elfogadhat, vagy tetszése szerint módosíthat.
Termelés alrendszer 3.01.03. verzió újdonságai

 • Halmozott számolt mérési helyek: Lehetőség van olyan alárendelt mérési helyek definiálására, amelyek valamely változó érték (pl. bekötések száma, vezetékhossz, stb.) adott időszakra vonatkozó változását rögzítik, míg ezen mérési helyek felettese a változások halmozását, vagyis az éppen aktuális értéket, összesített mennyiséget jelzik.
 • Laboratóriumi adatok átvétele: Lehetőség van olyan számolt termelési mérési helyek definiálására, amelyek egy tetszőleges vízminőségi jellemző adott mintavételi helyen mért koncentrációját adják vissza a Labor alrendszerből, a termelési mérési hely által lekérdezett időszakra. Ezt kihasználva a VTD-t folyamatosan és automatikusan számoló mérési hely sémák hozhatók létre.

További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft.

Készítette: Rudas & Karig Kft.
Elérhetőség és kapcsolatfelvétel: (1) 316-0506, 316-1096, 316-1097

www.rudaskarig.hu
Hírlevél lemondás
Feliratkozás a hírlevélre
Észrevétel, üzenet a szerkesztőne