MIR-levél
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a MIR-rel kapcsolatos hírekről. (Hírlevelünket más címre is kérheti, vagy lemondhatja, csak kattintson a megfelelő aláhúzott szavakra.)
 
www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu
 Tartalomjegyzék
1. Szakmai nap
2. Új vezető munkatársunk
Tóth Lajos
3. Laboratóriumi értekezlet
4. A labor alrendszer legújabb funkciói
5.
Partnereink

Vízellátásbiztonság és Adatelemzés


címmel szakmai napot tartottunk

a MIR vízellátásbiztonsági terv alrendszerről

és a MIR adatelemző képességeiről


2010. április 22–én az Óbudai Egyetem campusában.

A rendezvényen 15 intézmény képviseltette magát (fotógalériánkat megtekintheti itt). Az előadások a Rudas és Karig Kft. Műszaki Információs Rendszerének alrendszerein keresztül mutatták be a vízellátásbiztonság működő informatikai támogatását, az átfogó adatelemzés sokrétű hasznosságát, és a kockázatelemzésen alapuló karbantartás menedzsment lehetőségét.

A színvonalas előadásokat követő beszélgetésekben a jelenlevők saját üzemi, gyakorlati tapasztalataikkal vetették össze a hallottakat.A nyílt nap előadásai az alábbi linken keresztül letölthetők.
2. Új vezető munkatársunk Tóth Lajos
38 éves vagyok, két fiammal és feleségemmel a Pécshez közeli Bóly városában élek. Már általános iskolás koromban eldöntöttem, hogy informatikával szeretnék foglalkozni, így ennek megfelelően tanulmányaimat is ilyen irányban folytattam. Villamos mérnökként, villamos informatika szakirányon diplomáztam 1994-ben, majd ezt követően – vezető beosztásomból fakadóan – MBA, valamint szakmai képzettségem fejlesztése érdekében okleveles mérnök-informatikus diplomát is szereztem.

Több mint 14 évig dolgoztam a Pécsi Vízmű Zrt. informatikai és minőségirányítási vezetőjeként. Ez alatt az idő alatt nagyon sok tapasztalatot szereztem a közműszolgáltató cégek üzleti folyamatainak és informatikai infrastruktúrájának kapcsolatáról, rendszereik integrációjáról és a felhasználók, vezetők elvárásairól.

2010. július elsejétől ezekre az ismeretekre alapozva, mint kereskedelmi vezető szeretném a Rudas és Karig Kft-t segíteni abban, hogy az ügyfelek igényeit minél pontosabban felmérve lehessen a műszaki informatikai rendszert fejleszteni. A cég filozófiája szerint, egy bevezetett rendszer akkor sikeres, ha azt a felhasználók minél nagyobb arányban használják, ha azt minél jobban be tudják illeszteni üzleti folyamataikba. Úgy gondolom, hogy az elkövetkező bevezetéseknél is segítségére tudok lenni nem csak a Rudas és Karig Kft-nek, hanem a rendszert vagy csak egyes moduljait bevezetni szándékozó cégeknek is. Bízom abban, hogy részese lehetek a cég filozófiájának minél magasabb szinten történő megvalósításának!
3. Laboratóriumi értekezlet
 
Meghívó a Laboratóriumi értekezletre

2010. május 10-12-én Visegrádon a Hotel Thermalban rendezi meg MAVÍZ a XVI. Országos Víziközmű Laboratóriumi értekezletét.

Szeretettel meghívjuk Önt is e rendezvényen tartandó előadásunkra és a kiállítási területünkre, ahol munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre.
 
4. A labor alrendszer legújabb funkciói
 
A labor alrendszer legújabb funkciói
 
3.00.05-ös verzió változásai:

 • Egyszerűsítés az új mintavételi terv tétel létrehozása funkciónál.
 • Több mintavételi helynél is engedélyezett ugyanazon ÁNTSZ kód megadása.
 • A Mintavétel akkreditáltságát külön jelölni lehet a minta adatlapon, amelyre a Labor adatlap Alapértelmezések fülén alapértelmezett érték is megadható.
 • Új listázó került a Törzskarbantartás menübe Költséghely névvel, ahol rögzíteni lehet az egyes minták költséghelyeit valamint munkaszámait. Valamint szabályozni lehet, hogy a minta a munkaszámát a korábbi, ugyanazon mintavételi helyről származó mintából vegye, vagy az adott időszakban érvényes és alapértelmezettként a mintavételi helyhez megadott munkaszámot használja.
 • Egy vizsgálatcsoport több laborhoz is tartozhat, amennyiben a vizsgálatcsoport Labor mezője nem kerül kitöltésre.
 • A felhasználó által szabadon elnevezhető egyéni azonosító rendelése a mintavételi helyhez. 
 • Az eddigi három aláíró helyett négy aláíró kezelése a vizsgálati jegyzőkönyveken.
 • A jegyzőkönyv aláírók kezelése a labor adatlapon külön fülre került.

3.00.06-os verzió változásai:
 • Alapértelmezett megrendelő a mintavételi hely adatlapon.
 • Óra, perc kezelése a minta laborba érkezésének dátumánál.
 • A felhasználó szabályozhatja, hogy a minta mely státuszba lépésekor kapjon mintaszámot.
 • A felhasználó engedélyezheti, hogy UTE minták közvetlenül VIZS státuszba állíthatók legyenek.
 • Kézi mintaszám rögzítés esetén a program fel sem ajánlja a soron következő mintaszámot, hogy azt ne kelljen a mintaszám mezőből törölni, az új mintaszám megadásakor.

3.00.07-es verzió változásai:
 • A minta listázó űrlapon egyszerre több ütemezett státuszú mintát kijelölve tetszőlegesen sok mintavételi jegyzőkönyvet lehet egyszerre nyomtatni.

3.00.08-as verzió változásai:
 • A mintavételi hely listázón a mezők sorrendje módosult.
 • A jegyzőkönyv listázó űrlapról törölni lehet a jegyzőkönyvet abban az esetben, ha az még nincs kiadva és nem tartozik hozzá egyetlen minta sem.
 • Az eredmény adatlap méretét megnöveltük, továbbá rákerült az adatlapra a vizsgálat azonosítója is.
 • Egy új fogalom került bevezetésre, a mérési cél. A mérési céllal jelölheti a laboráns, hogy a minta egyes vizsgálatait mi célból végezte el, (Pl. Normál, QC, stb.)  és megadhatja, hogy mely célból végzett vizsgálatok eredménye kerüljenek a vizsgálati jegyzőkönyvre.
 • Az alapmértékegységek kezelése szigorodott. A program nem engedi meg a  paraméter, vizsgálat, vagy vizsgálati eredmény létrehozását, módosítását ha az átváltási képlet hiánya, vagy más ok miatt nem biztosított minden eredmény alapmértékegységbe történő átváltása.
 • A  minta listázón a program jelöli, hogy az adott minta szerepel-e valamilyen jegyzőkönyvön, s ha igen, akkor az a jegyzőkönyv ki lett-e már adva.
 • Pdf formátum mellett PostScript formátumba is lehet generálni a kiadott jegyzőkönyveket.
 • A labor adatlap kapcsolódó funkciók menüpontjából elérhető Labor vizsgálati szabályokkal listázóra rákerültek az alapértelmezett, kimutathatósági határ, alsó méréshatár, belső ár, külső ár oszlopok.
 • Mintavételi helyek eredménye lekérdezés előtt megjelenő paraméter adatlapon globális, vagy laboronként egyedi alapértelmezések állíthatók be rendszerparaméterből.
 • Ha a mintavételi helyek eredményei lekérdezést SZ_MIN_ME vagy NUM_MIN_ME táblázattípussal, és a „Mértékegység külön oszlopba” kapcsoló „I” állásba állításával futtatjuk, akkor nem jelenik meg a táblázat fejlécében a mértékegység, mivel már egy külön oszlopban úgyis látható.
 • A mintavételi helyek ÁNTSZ kód mezőjébe tetszőleges formátummaszkú 20 karakter hosszú azonosító írható.
5. Partnereink


Óbudai Egyetem
Universitas Budensis

Készítette: Rudas & Karig Kft.
Elérhetőség és kapcsolatfelvétel: (1) 316-0506, 316-1096, 316-1097
www.rudaskarig.hu
Hírlevél lemondás
Feliratkozás a hírlevélre
Észrevétel, üzenet a szerkesztőknek