MIR-levél
Hírlevelünk célja, hogy partnereinket rendszeresen tájékoztassuk a MIR-rel kapcsolatos hírekről. (Hírlevelünket más címre is kérheti, vagy lemondhatja, csak kattintson a megfelelő aláhúzott szavakra.)

 


www.rudaskarig.hu
mail@rudaskarig.hu

 

 

Tartalomjegyzék

1. Rövid híreink                                                                                                                                                             2007. február 

V. évfolyam 2. szám  

1.

Rövid híreink

2.

MIR munkalap és karbantartás alrendszer az ÉRV-nél

3.

A Labor alrendszer bevezetése a Soproni Vízműnél

4.

A Labor alrendszer 2.0 -ás verziójának változásai!

5.

MIR-Suli következő foglalkozása

6.

MIR Alrendszerek legfrissebb verziói

7.

MIR tippek

 Új oktatótermünk

Februárban megnyílt a Rudas & Karig Kft. új oktatóterme. A 14 hallgató befogadására alkalmas, jól felszerelt oktatóteremben minden eszköz rendelkezésre áll a magas színvonalú informatikai oktatások, előadások tartására.

A Február végén tartott első előadások visszajelzései alapján, Oktatótermünk jól vizsgázott.

 
További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft

 

2.  MIR munkalap és karbantartás alrendszer az ÉRV-nél


”Az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. elégedetten és sikeresen használja a MIR műszaki objektum nyilvántartás, közterület és címnyilvántartás, partner, rajz és labor alrendszereit. A menedzsment ezek után arra az elhatározásra jutott, hogy bevezeti a munkalap és karbantartás alrendszert is. Az alrendszer bevezetése januárban kezdődött, a  rendszer telepítésével és a mintegy 70 fő felhasználó oktatásával. A rendszer éles indulásának időpontja 2007. február 1., de a kezdeti adatfeltöltés során, január 1-ig visszamenőleg már több száz munkalapot elkészítettek. A munkalap és karbantartás alrendszer teljes körű térinformatikai támogatással működik, ezáltal lehetővé téve a felhasználóknak a térképen való objektum választást, illetve egy objektum térképen történő megjelenítését. A rendszer szoros kapcsolatot tart a társaság LIBRA gazdasági rendszerével is, így a munkalapokon megjelennek a munkavégzéshez kapcsolódó gépjármű, munkagép és anyag költségek is. A próbaüzem során felmerült igényt elégít ki egy új és nagyon hasznos fejlesztés. A munkalapokon már eddig is könyvelhető volt a munkát végzők neve és munkaideje, de ezentúl a MIR  a gazdasági információs rendszerből átveszi a munkavégzők bérköltségét is. Így a munkalapon minden, a munkavégzéssel kapcsolatos költség összesítve jelentkezik. Ezen adatok alapján lehetővé válik majd olyan tematikus térképek készítése, amelyeken pl. a vezetékszakaszok a rájuk fordított karbantartási/üzemeltetési költségek szerint színezve jeleníthetők meg."

ÉRV ZRt.

További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft

Vissza a tartalomjegyzékhez 

3.  Labor alrendszer bevezetése a Soproni Vízműnél

 

A Soproni Vízműveknél megkezdődött a MIR Labor alrendszer próbaüzeme. A próbaüzem előtt a Soproni Vízművek munkatársaival együttműködve elvégeztük a kezdeti adatfeltöltést, a vizsgálatok, vizsgálatcsoportok kialakítását, valamint törzsadatokat töltöttünk fel a kapcsolódó rendszerekből: cím adatbázist a MapGuide alapú térinformatikai rendszerből és a partner adatbázist az SAP-ból.

 

A próbaüzem kezdeti tapasztalatai bíztatóak, és bár még néhány konzultációra és kisebb finomításokra szükség lesz, hamarosan indulhat az éles üzemű feldolgozás.

 

További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft

Vissza a tartalomjegyzékhez 

4.  A Labor alrendszer 2.0-ás verziójának változásai

1.51.58

·        Az alrendszerben megszűnt a számolt paraméterek rendszerparaméterben történő definiálása. Helyette a számolt vizsgálatok használandók. Részeredményekből és/vagy más paraméterekből számolt vizsgálatokat lehet definiálni. Ehhez egy új (részeredmények) fül került a Vizsgálat adatlapra. Ennek a módosításnak köszönhetően az egyes vizsgálatoknál meg lehet adni, hogy az eredményeket milyen egyéb tényezőkből (fogyás, sztöchiometriai állandók, más vizsgálatok eredménye stb.) milyen művelettel lehet megkapni. A vizsgálati eredmény részeredményekből történő számolását a program automatikusan elvégzi.

 

·         A jegyzőkönyv listázó az optimalizálásnak köszönhetően gyorsabban jelenik meg.

 

·         Egy új jogosultság került bevezetésre, melynek neve: RVLB_IONEGYM. Akik ennek a jogosultságnak a birtokában vannak, csak azok számára érhető el az anion/kation egyensúly számolása funkció.

 

·         Az alrendszer képessé vált szöveges eredményt adó vizsgálatok (szín, szag stb.) határértékének kezelésére.

 

·         Az alrendszer képessé vált mértékegységek átváltására. Az új funkciónak köszönhetően a különböző mértékegységben felvett paraméterek egy, a vizsgált paraméternél megadható, alap mértékegységre válthatóak át automatikusan. Ennek köszönhetően jelentősen egyszerűsödik a statisztikák, és egyéb azonos mértékegységet igénylő műveletek számítása.

 

·         Munkalapról történő vizsgálati eredmény rögzítésénél, a rögzítendő vizsgálat kiválasztó listában, már csak azok a vizsgálatok jelennek meg, amelyek a kiválasztott mintákban vannak. Ez jelentősen egyszerűsíti a választást.

 

·         Bejelentkezéskor az eddigi laboratórium és üzemeltető szervezeti egység mellett, labor szervezeti egységet is lehet választani. Ha a felhasználó kiválaszt egy labor szervezeti egységet, akkor a rendszer csak annak az egységnek, valamint az alá tartozó egységeknek az adatait jeleníti meg. Tekintve, hogy a laboratóriumok a vállalati szervezeti egységfába szervezhetők, az adatokhoz való hozzáférés finomabban szabályozható.

 

·         A mintavételi tervek megjelenítése, a Mintavételi terv listázó űrlapon alapértelmezésben az érvényesség kezdete szerinti csökkenő sorrend lett. Ennek köszönhetően az aktuális mintavételi terv kerül a lista tetejére.

 

·         Az új, RVLB_LABORKARB szervezeti labor egységes jogosultsággal is lehet módosítani a labor adatlapot az adott labor szervezeti egységen belül. Így lehetővé vált, hogy egy labor szervezeti egység, a saját magára vonatkozó törzsadatokat (pl. akkreditálási szám, alapértelmezések, aláírók stb.) az illető laborban lehessen karbantartani, és az ne központi, adminisztrátori vagy rendszergazdai feladat legyen.

 

·         RVLB_MTERVMEGT jog, amelynek a kiválasztott szervezeti egységen belül a mintavételi terv megtekintésére ad jogosultságot.

 

·         Új jelentés a mintavételi tervek áttekinthetőbb megjelenítése érdekében.

 

·         A mintavételek rögzítése a mintavételi tervhez funkció is új formát öltött. A Mintavételi terv adatlap űrlapon Új felvétel gombra kattintva lehet új mintavételt felvinni. Az itt megjelenő űrlapról lehet kiválasztani, hogy paraméterek, vagy paraméter csoportok szerint akarjuk-e az új mintavételt felvenni.

 

 

2.00.00

 

·        Jegyzőkönyv kiadásnál a minták módosulását nem az újranyitás számlálásával, hanem a jegyzőkönyv kiadás dátuma és a benne lévő minták lezárásának dátuma alapján határozza meg a rendszer.

 

·         A jegyzőkönyv listázó űrlapon megjelenik, hogy a jegyzőkönyvet módosították-e és ha igen, mikor.

 

·         Érvényteleníteni lehet a vizsgálati paramétercsoportokat és a vizsgálat csoportokat. Ennek köszönhetően, ha már nincs szükség egy paramétercsoportra vagy egy vizsgálat csoportra, akkor annak az érvényességét N-re állítva már a vizsgálat csoport nem jelenik meg a mintához történő hozzárendeléskor, a paramétercsoport pedig nem jelenik meg a mintavételi terv készítésekor sem. A már érvénytelenített paramétercsoportokat és vizsgálat csoportokat újra érvényesíteni lehet, hiszen a vizsgálat csoport - és a paramétercsoport listázó űrlapon továbbra is megjelennek a tételek.

 

·         Ha labor és szervezeti egység választása nélkül lép be a felhasználó a labor alrendszerbe, akkor megjelenik az összes mintavételi hely, tehát azok is, amelyek nincsenek laborhoz hozzárendelve.

                                                                Vissza a tartalomjegyzékhez

 

5.  MIR-Suli következő foglalkozása

 

A foglalkozás célja, hogy partnereink a MIR rendszer használatában nagyobb jártasságot szerezve, az újdonságokkal vagy a napi munkában még nem használt lehetőségekkel megismerkedve, azokat begyakorolva, munkájuk során nagyobb hatékonysággal tudják használni a rendszert. A foglalkozások alkalmával lehetőséget biztosítunk a hallottak azonnali kipróbálására, gyakorlására és hallgatóink kérdéseinek megvitatására is. Így a foglalkozás konzultációként is működik. Külön hasznos, hogy ilyenkor a jelenlévők megismerhetik a másoknál felmerült problémákat, és azok megoldásait is.

A foglalkozások végén külön lehetőséget biztosítunk a megjelenteknek, hogy az adott témával, a rendszerrel kapcsolatos újabb fejlesztési, módosítási igényeket vessenek fel a fejlesztők számára.

A "MIR-Suli" foglalkozások minden, a követés-támogatás szolgáltatásunkat igénybe vevő partnerünk munkatársai számára ingyenes, csupán előzetes jelentkezést kérünk az oktatótermi férőhelyek biztosítása érdekében. 

Téma:

A Labor alrendszer fontosabb újdonságai:

·         Vizsgálati eredmények automatikus számolása részeredményekből,

·         Mértékegységek automatikus átváltása

Időpont:

 2007. március 7. 9:30

 Helyszín: 

 Budapest II. kerület, Szilágy Erzsébet fasor 5. I. em.

 Nagyítható térkép

 Megközelítés: 

 Gépkocsival:

  • A Moszkva térről a Hűvösvölgyi út felé haladva a Szilágy Erzsébet fasor elején.

 Tömegközlekedéssel:  

  • Az 5, 21, 22, 28, 39, 49, 56, 90, 128, 156, 156H, 158 buszok illetve a VÁRBUSZ Moszkva téri megállójától gyalog néhány perc.
  • 4, 6, 18, 56, 59, 61, 118 villamosok Moszkva téri megállójától gyalog néhány perc.
  • 2- es metró Moszkva téri megállójától gyalog néhány perc.

Jelentkezés:

Molnár László, Rudas & Karig Kft

 

Vissza a tartalomjegyzékhez

 

 

6. MIR Alrendszerek legfrissebb verziói

Vízmű és csatornamű objektum nyilvántartás alrendszer

2.29.20.

                                                                                                                         

Termelési és szolgáltatási adatok alrendszer

1.34.07.

Labor alrendszer

2.00.01.

Munkalap és karbantartás alrendszer

1.03.30.

Energia alrendszer

2.00.01.

Környezetvédelmi alrendszer

1.04.05.

Adatelemző alrendszer

1.01.15.

Térinformatikai alrendszer

2.05.02.

Bentley térképkezelő alrendszer

4.00.00.

Autodesk Map térképkezelő alrendszer

2.01.01.

Autodesk MapGuide térképkezelő alrendszer

2.03.00.

 

Vissza a tartalomjegyzékhez

 

7.  MIR tippek

 

Ismételt szűrés a Műszaki Információs Rendszerben:

Ha egy listázó űrlapon a szűrési feltétel üzemmódban (F7 után) ismét F7 billentyűt nyomunk, akkor az előzőleg megadott szűrőt jeleníti meg a rendszer ismét, és az átszerkeszthető. Ez a lehetőség akkor hasznos, amikor egy szűrés után a szűrőfeltételen valamelyest változtatni szeretnénk.Vissza a tartalomjegyzékhez

 

További információk: Molnár László, Rudas & Karig Kft.