Ügyfélszolgálat bejelentkezés
Magunkról

Alkalmazott technológia, innováció

Adatbázis

Oracle adatbázis

A GISPÁN® rendszer adatainak tárolását alapvetően az Oracle RDBMS (relációs adatbázis-kezelő rendszer) végzi, függetlenül attól, hogy azok alfanumerikus, multimédia, vagy éppen grafikus adatok-e.

A rendszer az Oracle adatbázis-kezelő több kiadásával is képes működni. Legkisebb működő rendszereink az ingyenes Express Editiont (XE) is használhatják, míg ügyfeleink többsége a Standard Edition One-t (SE1), vagy Standard Editiont (SE) alkalmazzák. A legnagyobb kiépítés esetén az Enterprise Editiont (EE) javasoljuk. A rendszer megköveteli adatbázis-kezelő legalább 9i verzióját, de képes kihasználni a magasabb verziók (10g, 11g stb.) képességeit is.

Az Oracle adatbázis-kezelő alapfunkcióin kívül kihasználjuk a szoftver speciális képességeit is, mint pl. a Spatial/Locator, vagy a Workspace Manager.

A Spatial technológia – amelybe annak „kistestvére” a Locator is tartozik – kibővíti a GISPÁN® lehetőségeit azáltal, hogy megkönnyíti a térbeli információk közvetlen beillesztését és kezelését az adatbázisban. Olyan lokációs információk adatainak kezelését biztosítja rendszerünkben, mint amilyen az úthálózat, a vízelosztó hálózat, a szolgáltatási területek határai, ügyfelek címei stb.

A Workspace Manager az Oracle adatbázis egy speciális szolgáltatása, amely natív módon lehetővé teszi a GISPÁN® számára, hogy ugyanabban az adatbázisban bizonyos adatoknak több változatát, verzióját is transzparens módon kezelni tudja, ezáltal lehetővé téve az adatok történetiségének megtartását, a hosszú tranzakciók kezelését, illetve a „mi lenne ha” típusú elemzéseket.

Magyarországon a sikeres rendszerek döntő többsége Oracle adatbázis-kezelőt használ. A jelentősebb közmű rendszerek, a körzeti földhivatali (TAKAROS) és a megyei földhivatalok (META) rendszerei, a TeIR és az Országos TeIR, önkormányzati rendszerek stb. mind Oracle adatbázisra épülnek.

PostgreSQL, PostGIS

Publikációs rendszereink tervezésekor mindig kiemelten fontos szempont a költségek „kordában tartása”, azért – ahol csak lehet – nyílt forráskódú rendszereket alkalmazunk ilyen célokra. Ennek jegyében alkalmazzuk a PostgreSQL adatbázis-kezelőt, illetve annak lokációs bővítményét, a PostGIS-t.

Alkalmazás-kiszolgálás

Oracle Web Logic Server Forms & Reports Services

A GISPÁN® – mint alkalmazás – kiszolgálására az Oracle WebLogic Servert (WLS), illetve annak bővítményeit használjuk; a WLS Forms & Reports szolgáltatása a GISPÁN® űrlapjainak böngészőben való futtatását is lehetővé teszi.

Az Oracle WLS egy méretezhető, nagy teljesítményű eszköz Webes alkalmazások szolgáltatására, amely a legújabb ipari szabványok szerinti alkalmazásfejlesztési technológiák teljes mértékű támogatását nyújtja. Az Oracle fejlesztőeszközével, az Internet Developer Suite-tal készült alkalmazásunk így nem csak kliens-szerver architektúrában, hanem Webes módon böngészőben is futtatható – megfelelve így a mai modern kor követelményeinek is, viszont egy költségkímélőbb megoldás lehetőségét is megtartva.

Adatelemzés

Oracle BI EE

Az Oracle Business Intelligence Enterprise Edition (OBIEE) egy átfogó üzleti intelligencia platform, mely a teljes körű adatelemző és jelentéskészítő képességeket biztosít a GISPÁN® adatbázisában tárolt adatokhoz.

A méretezhetőségre, megbízhatóságra és nagy teljesítményre tervezett OBIEE tartalmi, releváns és interaktív betekintést nyújt ügyfeleink felhasználóinak, így segítve a megalapozottabb döntéshozatalt, az információ alapú intézkedéseket és a hatékonyabb üzleti folyamatokat.

A GISPÁN® OBIEE képes integrálni más olyan rendszerek (ERP stb.) adatait is saját közös adatbázisába, amelyek a GISPÁN® alrendszerekben nem jelennek meg, így adva lehetőséget még körültekintőbb és szélesebb rálátással rendelkező üzleti döntésekre.

Oracle BI SE (Discoverer)

Az Oracle BI Discoverer szintén az Oracle WebLogic Server (WLS) bővítménye, amely integrált, ad hoc lekérdező, kimutatás-készítő, adatelemző és Webes megjelenítő szoftvereszköze. Segítségével a GISPÁN® kimutatás-készítő és adatelemző felhasználói eseti lekérdezéseket és kimutatásokat készíthetnek, módosíthatnak és hajthatnak végre.

Az alkalmi felhasználók előre definiált kimutatásokat és grafikonokat használhatnak. A Discoverer üzleti nézetei elrejtik a felhasználók elől a bonyolult adatstruktúrákat, így a felhasználók az adatelérési kérdések helyett az üzleti problémák megoldására koncentrálhatnak.

Térinformatika

AutoCAD Map

A GISPÁN® rendszer elsőszámú térinformatikai alapszoftvere az AutoCAD Map, amely kliens-szerver architektúrában működő térképi karbantartó munkahelyeken használhatnak ügyfeleink, és tartalmazza mindazokat térképező, valamint GIS eszközöket, amelyek mérnöki pontosságú térképek és földrajzi információk előállításához, karbantartásához és kezeléséhez, elemzéséhez szükségesek.

Bentley MicroStation

A GISPÁN® rendszer különösen fejlett térinformatikai karbantartó szolgáltatásokat nyújt Bentley cég kliens-szerver architektúrában működő nagytudású CAD terméke, a MicroStation V8i alatt.

A GISPÁN® térképi moduljai a MicroStation integrált fejlesztői nyelvén (MDL) is elkészültek. Így a GISPÁN® képes párhuzamosan működni az AutoCAD Map és Bentley MicroStation eszközöket használó munkahelyekkel, és a GISPÁN® Térinformatikai-rajzi alrendszerével kiegészítve teljes értékű GIS megoldásként szolgál.

A MicroStation kiváló választás az önkormányzatok számára, hiszen ugyanezt a grafikus alapszoftvert használja az ország összes regionális földhivatala, sok települési önkormányzat és számos közművállalat is.

Tanúsítványok

IBM Netfinity Server Proven

Az IBM Magyarországi Kft. laboratóriumában a rendszer az egész világra érvényes IBM szabvány szerinti minőség ellenőrzési eljárás keretében tesztelésre került, aminek eredményeképpen megkapta az IBM Netfinity ServerProven minőség igazolást.

ISO 9001

Cégünk az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszert alkalmaz, mely tanúsítva van.